Direktlänk till inlägg 3 september 2014

10 steg till himmelen

Av Kasia - 3 september 2014 22:20

Dvs det bästa från mina båda hemländer...

(En översättning av mitt bidrag som jag gjort till en comunity Polskor i Utlandet)


Jag hatar att packa! Även när vi ska iväg till landet en helg så brukar jag ta med mig både en novell, en lite mer vetenskaplig bok och en trave med olika tidningar, helst på flera språk. Till det min virknål, pussel och tre olika nagellack. Jag kan helt enkelt inte förutse vad jag kommer att vara sugen på om en dag eller två.

När jag flyttade från Polen till Sverige för 12 år sedan så var det kan man säga en liten liten aning svårare att packa. Så jag tog med allt!

Utom familjen och min gamla byrå som jag köpt på loppis i Warszawa.


Det som inte gick att packa in i ikeapåsar och in a bakluckan på M´s passat, och som absolut behövs i min himmel på jorden, är:


STORKAR!

Graciösa och eleganta fåglar som lyckas föra sig som om de var heroes of the world! Jag saknar dem i Sverige. Deras vackra, starka vingar utsprida över ändlösa, gröna åkrar, deras läte som ekade på kvällarna när de satt i sina bon och jag smög ut från min mormors hus för att lyssna. Storkar symboliserar för mig en ren och harmonisk natur.

 


MATMARKNADER

Med färska, närodlade grönsaker och frukt är även dessa en symbol av en oförstörd natur. När jag åker hem till Polen på somrarna så går jag alltid dit minst en gång! Det är ren matporr. Man får titta, titta, titta! Klämma på varje potatis innan den hamnar på vågen. Känna på varje tomat och bita i ett par plommon för att vara säker att de är maskfria. Ingen som ringer polisen för det! Maten på marknaden inte bara SER ut som, men även SMAKAR som godis. Såsom det gjorde när jag var liten.

 

Och jordgubbar, de säljs i stora korgar som man tar med sig hem och lämnar tillbaka en annan dag. Det är liksom lugnt…


FÄRSKA SURA GURKOR

En smak av polsk sommar när jag var liten. Även med mammas exakta instruktioner på hur man bereder inläggningen till dessa, har jag aldrig lyckats få fram den smaken. Och den ÄR himmelsk!


POLSK TEATER

Jag klarar faktiskt inte av att översätta den text som följde här. Men tänk såhär: du går i öknen utan vatten. Du går och går och går… och sedan djupdyker du i en basäng fylld med klarblått, svalt vatten. Det är så det känns för mig att uppleva teater på polska.

Jag har provat svenskt teater några gånger men… den är för modern för mig för det mesta. Det är alltid en upplevelse på sitt sätt, men jag känner mig som ett uttorkat russin efter det iaf ;)


FOKSAL-vägen i Warszawa

Även där hade jag svårt att förklara, även på polska! Det är bäst jag visar bilderna och säger att det är just på den gatan som jag började fatta vem jag är. Dessa byggnader har sett en förvandling från en osäker, o-anpassningsbar, klumpig ungdom till en precis likadan “nästan vuxen”. Låter deprimerande men jag minns att jag var ganska lycklig just då.

   


Halvvägs!!! Nu ska jag byta sida och berätta om det som jag tycker är himmelskt i Sverige:


ALLA FÅR VARA I FRED ATTITYDEN, jag behöver väl inte förklara så mycket. Bilden säger allt :)

 


LIVET BÖRJAR EFTER 70! Det är en stor skillnad mellan polska och svenska pensionärer. De polska saknar pengar till medicin och vård och de svenska åker Vasaloppet, reser och umgås med varandra. Det är en lite förenklad bild av verkligheten, åt båda hållen, men jag skulle önska att den polska pensionären hade det lite fetare iaf.

 


 DET FINNS INGET DÅLIGT VÄDER, BARA DÅLIGA KLÄDER. Polska barn gömmer sig inomhus så fort det börjar dugga lite på höstkanten. Utevistelse för små barn verkar inte vara lika viktig där. Och det saknas rätt sorts utekläder, som galonisar och riktigt tåliga overaller, som den på bilden ;)

 

Barnen har kanske hunnit träna lite mer på sin skrivstil men de är oerhört bleka och blir lätt sjuka vintertid.


ISPROMENADER på Mälaren. Dessa bilder talar högre än ord <3

   


ÅTERVINNING  OCH SOPSORTERING. Det börjar bli bättre med den saken. Man kan källsortera hemma och beställa hämtning av sina fyllda, färgglada soppåsar men det saknas sopstationer såsom dessa på bilden nedan.

 

Jättecool maskin! :)

 

Byggavfall eller en gammal tvättmaskin är ingen överraskning under en skogspromenad i Polen. Det är så upprörande, men det finns faktiskt inga dedikerade platser för skräp. Ett riktigt moment 22!


Man saknar ju allra mest det man inte kan få tag på. Gräset är ju alltid grönare hos andra… Ja! Det handlar om perspektivet… Som en UTVANDRARE håller man de gamla minnen kära fast verkligheten har förändrats. Fast det kanske inte gör något om det hjälper en att överleva?


Ett bra, meningsfullt och berikande liv beror knappast på platsen vi befinner oss på…

Det är vad vi har med oss och vem vi möter som gör skillnaden.


Tack att du orkade läsa ända hit! <3

Kasia

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kasia - 7 juli 2016 16:09


Widzę, że ciągle jeszcze jest sporo osób, które zaglądają tutaj :) Bardzo mi miło <3   Przypominam jednak, że nowe wpisy pojawiają się od ponad miesiąca pod innym adresem: www.blog.zebrazone....

Av Kasia - 3 juni 2016 17:54

Dzisiejszy wpis z nowej platformy bloga ZebraZone: www.blog.zebrazone.seDla tych, którzy jeszcze nie przyzwyczaili się do nowego adresu :)Bardzo ciężko pracowałam przez ostatnie tygodnie. Za ciężko.Tak ciężko, ...

Av Kasia - 1 juni 2016 12:00


Drodzy Kochani! Czas ruszać dalej. Czas wyjść poza granice strefy komfortu.   ZebraZone trzyma mnie w pionie. W głębi mojego najmiętszego serca wiem, że jest nas więcej, tych, którym utrzymywanie pion...

Av Kasia - 31 maj 2016 22:06

To mój przedostatni tekst na tej stronie.   Czterysta dziewięćdziesiąty czwarty. Ponad dwa lata karmienia tego wyrostka własną krwią, siłą. Wiarą. Że coś z niego wyrośnie. Że p...

Av Kasia - 26 maj 2016 08:55

Za chwilę wychodzę do pracy. W deszcz. To nic. To mi nie przeszkadza. Tylko brak czasu trochę naciska a tu ważny temat do poruszenia!   Czuję się w obowiązku ostrzec Państwa przed niebezpieczeństwem ...

Presentation


Embracing the NOW, Zebra-style.

Links

Ask Kasia

16 besvarade frågor

Latest Posts

Categories

Archive

Guest Book

Calendar

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22 23 24
25
26 27
28
29 30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Search

Statistics

Follow

Följ ZebraZone med Blogkeen
Följ ZebraZone med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se